Krämig köttfärslåda

Köttfärslåda för vardag eller helg!

6 portioner

  •          500 g köttfärs
  •         4 klyftor vitlök
  •          1 lök
  •          1 1/2 msk tomatpure
  •          4 msk oxfond
  •          1 msk balsamvinäger
  •          1 tsk torkad timjan
  •          1 tsk paprikapulver
  •          1 krm cayennepeppar
  •          smaka av med salt och peppar
  •          ca 1 dl vatten
  •          5 stora fasta potatisar
  •          200 g riven ost
  •         ca 3 dl grädde

Följ mig

  1.  Stek köttfärsen runtom i lite olivolja. Riv vitlöken och hacka löken i mindre bitar och ha i den. Ha i tomatpuré.
  2.  Krydda med oxfond, balsamvinäger, timjan, paprikapulver, cayennepeppar och salt & peppar. Häll på ca 1 1/2 dl vatten. Låt småputtra i några minuter tills vattnet nästan kokat in.
  3.  Koka upp rejält med vatten i kastrull, skala potatisarna och skiva dem i ca 0,5 cm breda skivor. Sänk värmen på det kokande vattnet och lägg i potatisskivorna i ca 10 minuter eller tills att potatisen mjuknat men ändå håller ihop. Ta sedan ur potatisskivorna och lägg dem att svalna en smula.
  4. Ta fram en ugnsfast form och häll olivolja i botten som du fördelar ut över hela formen. Fördela ut potatisskivorna i botten, sedan ett lager med köttfärsröra uppepå. Sedan ett lager till med potatis osv. Du avslutar med köttfärs högst upp. Häll över grädden.
  5. Strö över osten högst upp. Skjuts in i ugnen på 225 grader i ca 20 min eller tills att osten fått riktigt fin färg och köttfärslådan känns krämig och klar.

Servera med en riktigt god grönsallad till!

Tillbaka till blogg