Krämig köttfärslåda
Köttfärslåda för vardag eller helg!
6 portioner
- 500 g köttfärs
- 4 klyftor vitlök
- 1 lök
- 1 1/2 msk tomatpure
- 4 msk oxfond
- 1 msk balsamvinäger
- 1 tsk torkad timjan
- 1 tsk paprikapulver
- 1 krm cayennepeppar
- smaka av med salt och peppar
- ca 1 dl vatten
- 5 stora fasta potatisar
- 200 g riven ost
- ca 3 dl grädde
Följ mig
- Stek köttfärsen runtom i lite olivolja. Riv vitlöken och hacka löken i mindre bitar och ha i den. Ha i tomatpuré.
- Krydda med oxfond, balsamvinäger, timjan, paprikapulver, cayennepeppar och salt & peppar. Häll på ca 1 1/2 dl vatten. Låt småputtra i några minuter tills vattnet nästan kokat in.
- Koka upp rejält med vatten i kastrull, skala potatisarna och skiva dem i ca 0,5 cm breda skivor. Sänk värmen på det kokande vattnet och lägg i potatisskivorna i ca 10 minuter eller tills att potatisen mjuknat men ändå håller ihop. Ta sedan ur potatisskivorna och lägg dem att svalna en smula.
- Ta fram en ugnsfast form och häll olivolja i botten som du fördelar ut över hela formen. Fördela ut potatisskivorna i botten, sedan ett lager med köttfärsröra uppepå. Sedan ett lager till med potatis osv. Du avslutar med köttfärs högst upp. Häll över grädden.
- Strö över osten högst upp. Skjuts in i ugnen på 225 grader i ca 20 min eller tills att osten fått riktigt fin färg och köttfärslådan känns krämig och klar.
Servera med en riktigt god grönsallad till!